Monday, 23 May 2011

memang nasib kau (MALAYSIA)

 Maksud ARAK mengikut kamus dewan ialah minuman beralkohol (biasanya etanol) yang menyebabkan seseorang menjadi mabuk, tidak sedarkan diri, terlena, dan sebagainya. Biasanya minuman keras mengakibatkan atau menimbulkan hal yang negatif bagi si peminumnya. Contohnya ialah wainbirwiski dan lain-lain.
Namun bagi orang yang tinggal di daerah dingin, minuman keras kadangkala digunakan sebagai penghangat bagi tubuhnya. Disamping itu, ia juga dipercayai boleh mengekalkankesihatan.
Sesetengah agama, seperti Islam dan sesetengah mazhab Kristian dan Buddha, mengharamkan pengambilan arak. Di kebanyakan negara, penjualannya dikawal oleh kerajaan kerana ia memberi amat berbahaya kepada kanak-kanak.


Bila terlintas difikiran kita tentang perkataan "ARAK",kita sudah tahu benda itu adalah Haram,minuman yang memabukkan,minuman orang bukan islam.Tetapi,apa yang terpangpang didepan mata masyarakat kita sekarang ialah sebuah kerajaan islam(MALAYSIA) telah mencatat rekod rangking ke-10 negara konsumer arak yang terbesar didunia.Kerajaan(Malaysia) benar-benar diluar jangkaan rakyat kerana MALAYSIA yang pernah diumumkan sebagai negara islam berjaya mengalahkan sebahagian besar negara-negara bukan islam di Eropah dan Benua Amerika.Bak kata pepatah harapkan pagar,pagar makan padi.


" Diriwayatkan drp Anas r.a bahawa rasulallah s.a.w telah melaknat sepuluh golongan yg terlibat dengan arak ,orang yg memerah arak,orang yg diminta arak diperah untuknya ,orang yg meminumnya ,orang yg membawanya ,orang yg meminta dibawa arak kepadanya ,orang yg memberi minum arak kepada orang lain ,orang yg menjual arak ,orang yg mendapat hasil drp arak ,orang yg membeli arak ,orang yg meminta dibelikan arak untuknya "

riwayat Ibnu Majah dan Tarmizi 
No comments:

Post a Comment